De overdreven reactie op Coronavirus

Bron: YouTube
Gemaakt door: Cafe Weltschmertz
Gepubliceerd op: 20-6-2020

In deze video vertelt Hoogleraar experimentele immunologie Pierre Capel over het mogelijke effect van vaccins, de (on)zin van mondkapjes en de werking van het Coronavirus op verschillende leeftijdsgroepen.

 • In maart breekt er lichte paniek uit in Nederland als het Coronavirus ook hier wordt aangetroffen en mensen ziek worden. Er dienen snel maatregelen genomen te worden en dus wordt het dringende advies gegeven om handen vaak en goed te wassen, mondkapjes te dragen (vanaf maart in steeds meer situaties) en de lockdown wordt ingevoerd (het volk vraagt immers om maatregelen en hulp bij voorkoming en bestrijding van dit virus). Ten tijde van deze video (juni 2020) was er, door allerlei onderzoeken, al veel meer bekend van dit virus en dus kun je je afvragen of en in welke mate te snel ingevoerde maatregelen nog steeds van toepassing zijn nu we steeds meer over dit virus weten. De vraag is zelfs op basis van welke kennis deze maatregelen genomen zijn? En waarom wordt aan deze maatregelen (krampachtig) vastgehouden?
 • Ons immuunsysteem (pas helemaal uitontwikkeld als je ca. 20 jaar oud bent) is zeer sterk en effectief: het coronavirus wordt binnen een tiende van een seconde herkend en de passende actie wordt genomen. (min. 11 uit de video). Ons immuunsysteem wordt overigens steeds minder krachtig op het moment dat we ouder worden.
 • Het testen van kinderen op coronavirussen is extreem lastig: het immuunsysteem heeft het virus al zeer vroeg uitgeschakeld en resten zijn moeilijk of niet meer vindbaar.
 • De actieve bevolkingsgroep in Nederland die voor het bruto nationaal product moet zorgen (tussen 18 en 65 jaar) is nauwelijks vatbaar voor het virus of de effecten (het ziek worden) zijn gering. (Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar dat is bij elke ziekte en griepsoorten).
 • Hydroxychloroquine kan effectief zijn (remt bij de entree van het virus) maar alleen aan het begin van de besmetting en de vraag is hoe snel je dit dus weet.
 • Anderhalve meter is volkomen flauwekul: de grote druppels die bij uitademen, spreken, schreeuwen of zingen verspreid worden hebben relatief weinig van het virus bij zich. Het zijn juist de zeer kleine druppels (aerosolen) die uit de longen komen (en die gezien die herkomst veel meer van het virus bij zich kunnen hebben) die gevaarlijk zijn en door de omvang van de druppels kunnen deze over grotere afstanden (6 tot 10 meter) verspreid worden. Dus heeft 1,5 meter geen zin (vanaf min. 28).
  Overigens geeft het RIVM schoorvoetend toe (pas op 7 juli 2020; https://nos.nl/collectie/13824/artikel/2339854-rivm-verspreiding-coronavirus-via-aerosolen-is-mogelijk) dat verspreiding via aerosolen mogelijk zijn. Tot die tijd werd dit ontkend of bleef men voornamelijk focussen op verspreiding via oppervlaktes (deurklinken, winkelwagens, tafels, etc.) en het risico van besmetting als je dichtbij een besmet persoon staat. Er is echter sprake van een dosisafhankelijkheid: je kunt een hoeveelheid van het virus (en dat is niet nieuw) prima aan. Pas als je grotere hoeveelheden binnenkrijgt wordt het gevaarlijk en dan nog is de mate van ziek worden afhankelijk van leeftijd en gezondheid.
 • Mondkapjes (vanaf 29:30): een mondkapje heeft pas zin als deze op de goede manier gebruikt wordt (aangebracht wordt) en als deze van goede kwaliteit is (categorie voor zorgverleners). Ter illustratie: in deze instructievideo wordt getoond hoe je een mondkapje écht moet opzetten; hoeveel van de mensen die nu met een mondkapje rondlopen doen dit op deze manier?).
  Overigens: lees ook dit artikel van HP de Tijd over de nadelen van mondkapjes
 • [Bron] Waters wijst erop dat er tijdens de corona-piek in april en mei, en ook tijdens de afname van het aantal zieken in juni, helemaal geen sprake was van een mondkapjesplicht. De schrikwekkende beelden vanuit de ziekenhuizen waren wellicht voldoende om mensen ontzag te laten hebben voor het virus. Nu deze ziekenhuishorror uit het zicht verdwenen is, moet een ander schrikwekkend beeld worden gecreëerd, stelt Waters. Nu komen regeringen met deze mondkapjesplicht. Niet alleen in Ierland maar ook in andere delen van de wereld. “They need visible evidence of terror,” zegt hij. Waters karakteriseert politici hierin als vijanden van het volk. [video]
 • Het virus is vanuit 1 specifiek punt in China over de wereld verspreid. Dit kan alleen maar met vliegreizen zijn gebeurd. (min. 37:20). Waarom is het dan vandaag (20 augustus) nog steeds mogelijk om voor een paar tientjes een ticket naar Barcelona te boeken (Transavia) op dezelfde dag dat de Volkskrant bericht dat het RIVM mensen die terugkeren uit Barcelona “dringend adviseert” om thuis 14 dagen in quarantaine te gaan?

Note: komt het misschien niet heel goed uit dat in augustus zal blijken dat veel vakantiegangers voor de verspreiding van Corona hebben gezorgd? Dat daarmee een extra argument gegeven kan worden voor de COVIDPASS?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s